معرفی کامل سنگ لاشه | انواع | کاربردها | استخراج | تولید

 

سنگ لاشه سنگی است که از آن به عنوان مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. در دنیا سنگ های مختلفی وجود دارد که با توجه به جنس، طرح و ساختار خاص برای پرژه های ساخت و ساز به کارگرفته می شوند. وجود این نوع از مصالح ساختمانی علاوه بر جنبه استحکام بخشیدن، به عنوان عاملی برای زیباتر نشان دادن جلوه ساختمان نیز قابلیت کاربرد دارند. سنگ هایی که ما امروزه بر روی نمای ساختمان ها و یا به عنوان سنگفرش بر روی کف پیاده رو و پارک ها می بینیم در واقع توده هایی متشکل از چندین کانی هستند که به وفور در طبیعت یافت می شوند. سنگ از نظر نحوه ساخت به سه دسته آذرین، رسوبی و دگرگون تقسیم بندی می شود که به دلیل برخوردار بودن از یکسری ویژگی همچون مقاومت در برابر شرایط مختلف آب و هوایی (نور خورشید، سرما، گرما، و …)، باران های اسیدی و … از آن ها می توان بهره های فراوانی برد.

هر سنگی ویژگی خاص خود را دارد که با توجه به این کارکتر و ویژگی در محیط های مختلف به کار گرفته می شود. یکی از پرکاربردترین انواع سنگ های موجود در طبیعت، سنگ لاشه است که در این مقاله قصد داریم بیشتر در مورد آن صحبت کنیم؛ این که اصلا این سنگ چیست؟ و چه استفاده ای از آن می توان در پروژه های ساخت و ساز نمود؟ پس برای آشنایی بیشتر با این سنگ پیشنهاد می کنیم که ادامه این پست را از دست ندهید.

 

 

تعریفی از سنگ لاشه

سنگ لاشه یا تخته سنگ عبارت است از سنگی که به صورت تراش و یا دست نخورده مورد استفاده قرار می گیرد. به بیانی دیگر سنگ لاشه را همان طور که از معدن استخراج می کنند مستقیما و بدون این که فرایند تراش بر روی آن صورت گیرد برای مصارف مختلف ساخت و ساز به کار می برند. این سنگ در گروه سنگ های دگرگونی طبقه بندی می شود و از آنجایی که برش نخورده است به عنوان یک سنگ تزیینی در نمای ساختمان مورد استفاده قرار نمی گیرد بلکه از آن بیشتر برای ساخت پل، ساخت دیوار و … کاربرد دارد. این نوع سنگ که به صورت لایه لایه است را می توان در بسترهای طبیعی و یا معادن استخراج نمود. سنگ لاشه حدود 25 درصد از سنگ های معادن را به خود اختصاص داده است که تقریبا درصد بالایی از نظر فراوانی می باشد.

 

 

کاربرد سنگ لاشه در فرایند ساخت و ساز

کاربرد سنگ لاشه در فرایند ساخت و ساز

حال که بیشتر با این سنگ آشنا شدیم می خواهیم ببینیم چه کاربردهایی در صنعت ساختمانی می تواند داشته باشد. همان طور که گفته شد سنگ لاشه به دلیل ویژگی هایی که دارد از جمله شکل نامنظم، کمتر به عنوان نمای ساختمان و جنبه زینتی مورد استفاده قرار می گیرد، و بیشتر استفاده آن در صنعت است. از این سنگ نتراشیده بیشتر برای ساخت دیوار ها، پی ساختمان، پر نمودن فاصله بین سنگ ها، زیر سازی، کف سازی، راه سازی و یا پل سازی به کار گرفته می شود. همچنین در کارخانه های تولید کننده از سنگ لاشه نیز به جهت تولید پودر سنگ مورد استفاده قرار می گیرد. سنگ لاشه ای که از کربنات کلسیم یا همان سنگ تراورتن استخراج می شود به طور کلی در صنایع گسترده ای همانند موارد زیر کارایی دارد:

 

  • ساخت انواع ظروف سنگی
  • مجسمه سازی
  • تولید پودر سنگ و خرده سنگ برای خمیر کاغذ، دی اکسید کربن، پوست کنی برنج و …
  • به عنوان پر کننده در لاستیک سازی، پلاستیک سازی، رنگ سازی، تهیه آسفالت و …
  • پر کننده در ساخت دیوار، شفته ریزی و …
  • تهیه در ساخت سیمان، آسفالت و …
  • کاربرد در صنایع شیمیایی
  • کاربرد در صنایع آرایشی
  • و…

به عقیده بسیاری از کارشناسان حوزه صنعت و معدن، عمل آوری این نوع از سنگ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد و با توجه به مشخصاتی که دارد استفاده از آن در صنعت قابل قبول تر است. با این حال امروزه در بیشتر کارخانه ها این سنگ را تراش و مقداری به آن شکل و نظم می دهند تا از آن بتوانند برای مصارف مختلفی همچون سنگ فرش کف خیابان ها، پارک ها، پیاده رو ها بهره ببرند. همچنین از آنجایی که این سنگ از تنوع در رنگ برخوردار است تراشکاری بر روی آن می تواند سنگ های زیبایی را برای نمای دیوارهای داخلی و یا خارجی ساختمان های لوکس ایجاد نماید. این ویژگی سبب شده که ما امروزه این سنگ را در بسیاری از مکان ها همانند پارک ها، بیمارستان ها، اماکن تفریحی، رستوران ها، اماکن تجاری و … ببینیم.

 

 

آشنایی با انواع سنگ لاشه

 

آشنایی با انواع سنگ لاشه

سنگ لاشه بر اساس تخلخل، نوع بافت، وزن، مقاومت و … انواع مختلفی دارد؛ اما به طور کلی این سنگ بر اساس وزن به دو دسته سنگین و سبک وزن تقسیم می شود. سنگ لاشه سنگین سنگی است که چگالی آن بیش از 8/1 گرم بر سانتی متر مکعب و مقاومت فشاری آن 100 تا 1000 مگا پاسکال است و سنگ لاشه ای سبک هم به تبع سنگی با چگالی کمتر از 8/1 گرم بر سانتی متر مکعب با مقاومت فشاری 4 تا 200 مگا پاسکال می باشد. همچنین دسته بندی دیگر بر اساس ضریب نرم شوندگی است که اگر این ضریب بین 6/0 تا 1 باشد معمولا از آن برای مصارف ساختمانی به کار گرفته می شود. سنگ لاشه در مقایسه با سنگ هایی همانند آهکی مقاومت کمتری را دارد و خیلی زودتر فرسوده می شود.

ویژگی کاربردی سنگ لاشه

سنگ لاشه ای که مورد استفاده قرار می گیرد برای کاربردهای مختلف بایستی ویژگی های گوناگونی را داشته باشد از جمله این که اگر برای کف سازی و یا دیوار سازی ساختمان به کار گرفته می شود باید در برابر فرسایش و ضربه از خود مقاومت نشان دهد، تخلخل کمتری داشته باشد و اگر در معرض شوینده های اسیدی قرار گرفت به سادگی دچار آسیب دیدگی نشود. در کل این سنگ برای ساخت و ساز می بایست از خصوصیاتی همچون مقاومت در برابر سرما و گرما، مقاومت در برابر کشیدگی، مقاومت در برابر ضربه و خمشدگی، مقاومت در برابر شرایط و تغییرات جوی، مقاومت فشاری بالا و … برخوردار باشد.

 

 

تعریفی از سنگ مالون

 

تعریفی از سنگ مالون

سنگ مالون که به آن سنگ بادبر طبیعی نیز گفته می شود در واقع نوعی سنگ لاشه ای است که بر روی آن فرایند تراش و به اصطلاح چکش خواری صورت گرفته و برای مصارف مختلف ساختمان کاربرد گسترده ای دارد. این نوع سنگ به دلیل چکش خوار بودن می توان آن را به اشکال منظم مربع و یا مستطیل درآورد و تفاوت عمده آن با سنگ لاشه نیز به خاطر همین تنوع در ابعاد و سایزهای مختلف است که معمولا به درخواست مشتری انجام می گیرد، در حالی که سنگ لاشه شکل منظمی ندارند و در ابعاد بزرگتر دیده می شود. از ویژگی های جذاب این نوع سنگ وجود در رنگ های متنوع همچون قهوه ای، سبز، زرد، قرمز و مشکی است که استفاده از آن در نمای داخلی و یا بیرونی ساختمان جلوه ای شیک و زیبا به آن می بخشد. از مهمترین کاربردهای سنگ مالون می توان اشاره ای به موارد زیر نمود:

  • نماسازی داخلی و بیرونی ساختمان
  • استفاده در ساخت دیوارهای جدا کننده و حایل
  • استفاده به عنوان سنگفرش پیاده رو و پارک ها
  • استفاده در نمای پل
  • استفاده در ساخت پله
  • استفاده در ساخت دیوارهای باغ و کف سازی حیاط
  • و…

 

 

فرایند تولید و استخراج سنگ لاشه از معادن

 

 

همان طور که گفته شد سنگ مالون تراشیده سنگ لاشه است و از کاربردهای فراوانی در مصارف ساخت و ساز برخوردار است از این رو کیفیت آن در پروژه های ساختمانی بسیار مهم می باشد. به همین جهت سنگ لاشه ای که از معدن استخراج می گردد بایستی سختی قابل قبولی را داشته باشد و فاقد لایه بندی ظریف باشد تا بتواند در برابر تغییرات به خوبی از خود مقاومت نشان دهد. همچنین شرایط استخراج سنگ لاشه بایستی به صورت روباز انجام گیرد تا میزان هدر رفت سنگ به حداقل برسد.

فرایند تولید و استخراج سنگ لاشه از معادن

سنگ لاشه برای این که تولید شود و در دسترس مصرف کنندگان قرار گیرد بایستی از معادنی که این نوع از سنگ را در دل خود گنجانده اند استخراج شود. استخراج آن نیز به صورت پلکانی و به روش روباز انجام می گیرد. این نوع استخراج همان طور که از نام آن برمی آید در زیر آسمان و کاملا در یک فضای باز انجام می شود، این روش برای آن دسته از سنگ هایی است که در عمق زمین قرار نگرفته اند بلکه در نزدیکی سطح هستند و افراد به راحتی می توانند آن ها را از معادن استخراج کنند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *